Hillegonda´s Kruidenblog

Dit blog is bedoeld om de leerlingen en andere kruiden geïnteresseerden en mensen die graag wat minder afhankelijk willen zijn van de voedings- en farmaceutische industrie te informeren over mijn avonturen met wilde en/of medicinale planten. Reageren wordt op prijs gesteld.

Even een waarschuwing, kruidengeneeskunde is een serieus vak, ga als leek niet zelf aan de gang met medicinale kruiden, ook niet als je ze hier op de site tegenkomt, zeker niet als er sprake is van ernstiger gezondheidsklachten. Dit blog is weliswaar bedoeld om kennis over te dragen, maar niet om een arts of specialist te vervangen of een goed geschoolde kruidengeneeskundige. Experimenteer naar hartenlust met de hier genoemde kruiden, maar alsjeblieft, als je het niet zeker weet, neem contact op of reageer.

Voor direct persoonlijk medicinaal advies is het beter om een mail te sturen naar gonnie@herbasanitas.nl . Dit is overigens niet kosteloos en ik werk alleen via een door jou ingevuld anamneseformulier, dit omdat kruidengeneeskunde net als gewone geneeskunst zo veilig mogelijk moet zijn.

Als je door dit blog geïnspireerd raakt om meer over kruiden te weten, volg dan een van de workshops van Herba Sanitas, en als je denkt dat je werkelijk je passie hebt gevonden en je bent goed gemotiveerd, schrijf je in voor de lange opleiding van Herba Sanitas.

In ieder geval…veel plezier!

10 Responses to Hillegonda´s Kruidenblog

 1. gonnie says:

  Verstuurd!

 2. gonnie says:

  Hoi Leonie,

  De Nieuwsbrief wordt niet meer verstuurd, wegens te druk! Je kunt je wel aanmelden op de facebookpagina van Herba Sanitas, daar vindt je heel veel aanvullende informatie.

  http://www.facebook.com/groups/305750046110245/?ref=ts&fref=ts

  Groetjes,
  Gonnie

 3. Leonie says:

  Ik zou ook heel graag de nieuwsbrief willen ontvangen!

  Fijn weekend
  Gr Leonie

 4. Annette brattinga says:

  Heel graag ontvang ik wat informatie over schriftelijke workshops m.b.t. Kruidengeneeskunde . Bij voorbaat dank, me vriendelijke groet, annette

 5. gonnie says:

  Beste Marion,

  Je staat op de mailinglijst.

  Groetjes,
  Gonnie

 6. Marion says:

  Ik zou ook graag je nieuwsbrief willen ontvangen,
  Alvast bedankt,
  Marion

 7. gonnie says:

  Hoi Marischka,

  Ga er vanuit dat veel sites van elkaar overschrijven, en dat daardoor vaak informatie de wereld inkomt die er oorspronkelijk heel anders uitzag. Over salie bestaat veel plantlore, veel verhalen. Wat ik tegen kom over jouw verhaal, is dat het ongeluk zou brengen als je een heel veld salie zou planten, daar kan ik mij wel iets bij voorstellen, dat geldt eigenlijk voor iedere plant, planten zijn veel gezonder als ze door elkaar mogen staan. daarom vergen monoculturen altijd zoveel bestrijdingsmiddelen en mest. Er zijn overigens heel veel soorten salie.

  Om je verder nog gerust te stellen..dit Latijnse gezegde: “Cur moriatur homo cui Salvia crescit in horto?”
  (Waarom zou een man sterven als er Salie in zijn tuin groeit?)

  Voor de Romeinen was Salie een Heilige plant, die zij dan ook “herba sacra” noemden. Men kon Salie niet plukken voordat men zich volgens bepaalde regels gewassen en gereinigd had, gekleed was in een witte tuniek, op blote voeten rondliep en nadat men een offer had gebracht. Het kruid was gewijd aan Jupiter de Romeinse Oppergod. In de iconografie was Salie het zinnebeeld van gezondheid, omdat de plant als een versterkend middel werd gebruikt. In de bloementaal betekent Salie achting en huishoudelijke diensten. In de magische literatuur wordt Salie beschouwd als een machtige toverplant, werd de plant in mest gelegd dan zou er een worm of een vogel met een lijsterstaart uitkomen, mocht iemand onverhoopt in contact komen met het bloed van deze dieren, dan zou deze persoon wel voor een maand zijn zinnen verliezen. Wierp men de as van de worm in het vuur, dan ontstond er donder en bliksem. Salie werd/wordt nog veel gebruikt in de Liefdestover, net als veel aromatische plant die als seksueel stimulerend worden gezien. Gedurende de middeleeuwen bracht men Salie graag in verband met padden, dit geloof vindt men ook terug bij Bocaccio (1313-1375), in zijn ‘Decamerone’ eten Simona en Pasquino van een Salieblad, maar sterven omdat er een pad op gezeten had. Ook Hans Sachs behandelde dit thema in zijn “Historia, wie zwey liebhabende von einem salvenblat sturben”. In Thüringen zou een meisje eens een pad ter wereld hebben gebracht, en een heks zou dit dier met saliesoep hebben gevoed.

  In Poppes, 17de eeuwse kruidenboek wordt de relatie Salie/pad als volgt verklaard: “wanneer men de bladeren van de Salie goed bekijkt, zie deze er afschuwelijk uit als een pad (de bladeren zijn rimpelig als de huid van een pad), daaruit hebben de ouden afgeleid dat pad en Salie een band hadden”. Salie werd in China, waar de plant niet van oorsprong voorkwam zeer gewaardeerd, zo zelfs dat Hollandse kooplieden drie kisten met Chinese thee kregen voor één kist Salie.

  groetjes,
  Hillegonda

 8. Marischka says:

  Hallo,

  Ik heb een vraagje. Via een site kwam ik op herbasanitas terecht. Ik las op die site dat het zelf kweken van Salie ongeluk zou brengen. Kun je mij vertellen waarom?

  Groeten,
  Marischka

 9. gonnie says:

  Hallo Philia,

  Je komt op de lijst.

  Groetjes,
  Gonnie

 10. Philia-Roos says:

  Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen.

Leave a Reply