Fluffy Rose Soap


Voor het snijden..net uit de mal

Dit is een ‘whipped soap’, of een geklopte zeep, een relatief eenvoudige techniek om zeep te maken, zonder dat je olien moet verhitten. Het recept is daarom ook geschikt voor beginners.

Whipped Soap heeft als eigenschappen, dat het zeer luchtig van structuur is, denk aan een vers geklopte bodybutter in zeepvorm, door de lucht die erin geklopt is, blijft ze drijven op het water, dat maakt deze zeep ook leuk voor kinderen, ze wordt dan ook wel ‘floating soap’ genoemd.

Voordeel van deze zeep is dat je minder basismateriaal nodig hebt, dan voor een gelijk volume aan gewone zeep, maar ze is ook snel opgebruikt.

LET OP! Het is in principe een cold process zeep, dus hij moet in ieder geval een week of vier blijven liggen, voordat je hem kunt gebruiken!

Je kan deze zeep alleen maken als ongeveer 80% van je gebruikte vetten vast is, dus niet vloeibaar, denk dan aan sheaboter en kokosolie, maar je zou ook palmolie kunnen gebruiken en cacaoboter. Het beste kun je deze zeep maken als het wat warmer is, dan zijn je vaste vetten niet zo stug, het maakt dan niet uit dat je kokosvet vloeibaar is geworden, je kan het voor dit recept gewoon gebruiken.

Wat heb je nodig:

- Een hoge plastic mengbeker..en met hoog bedoel ik hoog, want je gaat spatten, die van mij is 40 cm hoog, en voldoet, maar kies vooral geen
beslagkom…ik heb dat al voor je uitgeprobeerd…;).
- Een gewone ouderwetse handmixer met garde, dus niet zoals gebruikelijk de staafmixer.
- Bekers om je loog en water mee af te wegen.
- Precieze keukenweegschaal.
- Een zeepmal
- Latex handschoenen

Voor dit specifieke recept:

Vetten
150 gr kokosolie (geeft hardheid, reiniging en flink schuim)
150 gr sheaboter (verzorging, hardheid)
50 gr amandelolie (verzorging)
50 gr castorolie ook wel wonderolie genoemd (geeft verzorging en flink schuim)

Loogbasis
56 gr NaOH
144 gr water (als je in een hard water gebied woont, is het slim om gedestilleerd water te gebruiken)

rozenblaadjes, wat fijn gemaakt in een hakker
5% van de gehele vetcontent aan castorolie
20 ml rozenparfumolie (gebruik geen EO, zonde van je geld, je ruikt het bijna niet en roos is erg duur)

Bereiding

Trek je latex handschoenen aan ter bescherming tegen de loog.

Doe de NaOH bij het water en meng dit goed, zet het dan in de koelkast, als het niet meer sterk reageert, in tegenstelling tot gewone HP of CP zeep, moet je werken met een ijskoude loogoplossing!

Doe dan al je vetten in de hoge mengbeker, prak de sheaboter eerst een beetje fijn, dit voorkomt spatten. Ga dan met je mixer op de laagste stand kloppen, naarmate de vetdelen kleiner worden, ga je harder kloppen, net zolang totdat de vetten eruit zien als stijfgeslagen eiwit, en het volume twee keer zo groot is geworden.

Voeg, met de handschoenen aan, de nu ijskoude loogoplossing bij je geklopte vetten, het wordt nu nog luchtiger.

Dan voeg je de rozenblaadjes toe (overigens heb ik gemerkt inmiddels, dat deze in de zeep toch verkleuren, dus mocht je dit niet willen, dan is het beter om alleen op de bovenkant te bestrooien met de rozenblaadjes).

Vervolgens de parfumolie en de extra castorolie voor superfatting. Het valt nu een beetje in elkaar, dat is niet zo erg. Je zeep blijft luchtig.

Dan doe je de zeepmassa in een mal, bestrooi met rozenblaadjes en zet het weg. Het wordt vrij snel hard, maar wacht wel een dag voordat je het uit de mal haalt en gaat snijden.

Zoals eerder gezegd, laat minstens 4 weken narijpen!!


Yummie!

This entry was posted in Wilde Recepten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply