Links

Deze pagina is bedoeld om kruidencollega´s onder de aandacht te brengen die in mijn ogen een waardevolle bijdrage leveren aan de kruidenkennis in Nederland en Belgie. Al deze mensen ken ik persoonlijk en ik weet dat ze integer werken, veel kennis bezitten en vol passie zijn over kruiden.

Centrum voor Moeder en Kind, de praktijk van Nienke Tode-Gottenbos, herborist en deskundige op het gebied van natuurlijke zwangerschappen, bevallingen en zorg voor kinderen. En misschien wel de beste voedingsdeskundige van Nederland.

De Levensboom het bedrijf van Madeleine Knapp-Hayes, gewoon de beste aromatherapeut van Nederland, met het hart ook op de goede plaats. Maakt zich sterk voor meer kennis binnen de zorg over aroma – en fytotherapie, geeft fantastische workshops en cursussen op dit gebied. Bekijk ook haar webshop, met daarin topkwaliteit etherische olien, veelal biologisch en veel CO2 producten. Via haar Stichting De Levensboom, verzameld zij ook nog eens geld in, om complementaire zorg te geven aan mensen die dat zelf niet kunnen bekostigen en die lijden aan een ernstige ziekte.

Forestier Kruidengeneeskunde & Stadslandbouw is het bedrijf van Patrick Hafkamp, een veelbelovende en gepassioneerde leerling van Herba Sanitas die graag down-to-earth zijn kennis doorgeeft op het gebied van selluf doen, alles wat je wilt weten over zelf je eigen voedsel kweken, verwerken tot heerlijke zaken en om zo onafhankelijk mogelijk te zijn van de voedings – en farma-industrie. Permacultuur, Square Foot gardening…het is er allemaal te vinden, in de prachtige omgeving van het Geuldal.

Tante Heks Kruidenhuis. Oud-leerling van Herba Sanitas Trudy Maurer, combineert haar kennis over het bovennatuurlijke met haar kruidenkennis, die ook niet mis is. Ook een leuke webwinkel met de nodige artikelen en workshops!

Pharmaca Pura is de fytotherapeutische praktijk in Utrecht van Maaike van Kregten, oud-leerling van Herba Sanitas. Als je op zoek bent naar een goede therapeut, die oog heeft voor de nieuwste ontwikkelingen en kruidengeneeskunde als een nuchter gegeven bekijkt, zit je hier helemaal goed!

Ivy’s Soap & Herbs is het bedrijf van Priscilla Rolvers, leerling van Herba Sanitas, waar je geweldige natuurlijke zeep en cosmetica kunt vinden. Alles home-made!

Bij Puur Aroma worden in Margraten op biologische wijze topkwaliteit kruiden geteeld voor medicinale en culinaire toepassingen, veel topkoks bestellen hier hun kruiden. Ook worden er kookcursussen en excursies verzorgt en is de kruidentuin sowieso een bezoek meer dan waard.

VELT-Gemert hier wordt in de voorlichtingstuin van de Vereniging voor Ekologische Leef- en Teeltwijze (VELT) in Gemert workshops gegeven die je wegwijs maken omtrent het gebruik van kruiden. Je kunt groepsgewijs of individueel van alles zelf leren maken: genezende zalf of olie, kruiden-douchegel en shampoo, kruidenazijn of een complete biologische maaltijd (lunch en diner) met kruiden en wilde planten. Je kunt ook terecht voor rondleidingen.

De Stichting Het Hof van Eden is een centrum voor klassieke regeneratie en reproduktie techniek. Het bezit de meest geavanceerde en breedst georiënteerde collectie gebruiksgewassen van Europa. De levende collectie groeit nog dagelijks en dient onder andere als basis voor onderzoek naar de levende rijkdom die deze aarde herbergt, ontwikkelings- samenwerking, publieksvoorlichting over biologische diversiteit en teelt onderzoek van nieuwe gewassen. Deze levende genenbank is gelegen aan de Koningsweg even buiten Utrecht. Op twee locaties aan de Koningsweg worden 30.000 variëteiten van gebruiksgewassen en zeldzame (landbouwhuis-)dierrassen in stand gehouden. Het Hof van Eden heeft een dependance in Ibiza waar, onder andere, een aantal gewassen worden vermeerderd. Via contacten over de hele wereld vindt een uitwisseling van planten materiaal plaats. Als non-gouvernementele organisatie (NGO) geeft het Hof van Eden in Nederland invulling aan de taken die voortvloeien uit de ondertekening van het Biodiversiteitsverdrag, het verdrag van Rio en de EG-bepalingen met betrekking tot de instandhouding van genetische hulpbronnen in de landbouw.

2 Responses to Links

  1. gonnie says:

    Bedankt Janienke!

  2. Wat een ontzettend leuke introductie. Nu kan ik iets plaatsen bij de namen die ik op onze fb pagina zie voorbij fietsen, leuk snap je ook de keuzes naar bepaalde kruiden beter :-)

Leave a Reply