Praktijkdagsoep: Drie Uiensoep

Tijdens de praktijkdagen en workshops wordt er traditioneel soep geserveerd bij Herba Sanitas, deze vallen doorgaans goed in de smaak en het verzoek kwam van leerlingen om deze recepten ook op de site te plaatsen. Ze zijn altijd vegetarisch, dit omdat veel leerlingen van Herba Sanitas vegetarisch zijn, of in ieder geval kritische vleeseters. De meeste recepten ontstaan ad-hoc, uitgaande van wat er in huis of in de tuin/vrije natuur staat.

Deze soep is een variatie op de bekende Franse uiensoep. Hij is stevig en met lekker brood is het een uitstekende maaltijd, door het karwijzaad is de soep ook lichter verteerbaar dan de klassieke uiensoep.

Ingredienten:
- 1 kilo in dunne ringen gesneden gele uien
- 2 bosjes lenteuitjes in dunne ringetjes gesneden
- 1 kilo in dunne ringen gesneden rode uien
- 50 gr roomboter
- 4 eetlepels bloem
- 5 el karwijzaad
- 1,5 liter water
- 500 ml rode wijn
- 4 teentjes knoflook
- 4 biologische vegetarische bouillonblokjes
- eventueel zout en peper

Bereiding
Smelt de boter en voeg alle gesneden uien toe, laat ze langzaam caramelliseren, zodat ze goudbruin worden, voeg het karwijzaad toedan voeg je de bloem toe, laat deze even aangaren voor een paar minuten op een laag vuur, onder voortdurend roeren. Voeg dan het water en de wijn toe, weer goed doorroeren en even laten opkoken, zodat de soep iets dikker wordt en de alcohol verdampt. Als laatste de bouillonblokjes, de vers geperste teentjes knoflook en eventueel zout en peper.

Lekker met stokbrood met gesmolten kaas of uienstokbrood.

This entry was posted in Praktijkdagsoep and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply