Praktijkdagsoep: Pittige Mosterdsoep

Tijdens de praktijkdagen en workshops wordt er traditioneel soep geserveerd bij Herba Sanitas, deze vallen doorgaans goed in de smaak en het verzoek kwam van leerlingen om deze recepten ook op de site te plaatsen. Ze zijn altijd vegetarisch, dit omdat veel leerlingen van Herba Sanitas vegetarisch zijn, of in ieder geval kritische vleeseters. De meeste recepten ontstaan ad-hoc, uitgaande van wat er in huis of in de tuin/vrije natuur staat.

Deze soep is heerlijk in de winter, als het koud is, hij is makkelijk te maken en de ingredienten heb je meestal wel in huis. Hij is niet geschikt voor mensen met een lactosegevoeligheid, je kan de koemelk ook vervangen door geitenmelk, dit zal de smaak wel veranderen.

Ingredienten:
- 4 sjalotjes of 2 gewone uien, sjalotjes zijn wat verfijnder
- 6 el Dijonmosterd of een andere stevige mosterdsoort, ook afhankelijk van je smaak
- 50 gr roomboter (ik ben een grote voorstander van het gebruik van echte boter, margarines zijn buitengewoon vieze producten)
- 4 el bloem
- 5 el mosterdzaad, dit kun je eventueel weglaten, maar geeft wel een extra touch
- 1 liter volle melk, het liefst flessenmelk, of biologische melk
- 1 liter water
- 250 ml slagroom
- zout
- peper

Bereiding
Snipper de ui of sjalotjes zo fijn mogelijk. Smelt de boter in de pan, niet bruin laten worden..en voeg de uitjes toe, even aanfruiten, en het mosterdzaad, voeg dan de bloem toe en roer stevig door, zodat je geen klontjes later krijgt en laat een paar minuten garen op een zacht vuur, onder voortdurend roeren, het ´garen´ van de bloem voorkomt dat je een ´meelsmaak´ aan je soep krijgt. Dan voeg je de melk en het water toe en laat je het even opkoken zodat de soep dik wordt…dan de slagroom en als laatste de mosterd en het zout en peper, als de soep niet voldoende naar mosterd smaakt, kun je gewoon wat mosterd toevoegen.

This entry was posted in Praktijkdagsoep and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply