Reacties leerlingen

“Gonnie’s eigen leergierigheid draagt ze over aan haar leerlingen zodat ook zij worden geprikkeld verder te zoeken in plaats van braaf lesjes uit hun hoofd te leren. Haar kennis is zeer uitgebreid, een wandelende encyclopedie, toch kan ze complexe materie op een heldere en begrijpelijke manier uitleggen en verzandt niet in poeslieve prietpraat over kruiden, maar laat je ook die kant zien die je niet verwacht of ronduit levensgevaarlijk is.”

Patrick, leerling lange opleiding
ptitforestier@ziggo.nl

´Door het volgen van de lessen bij Herba Sanitas heb ik een droom verwezenlijkt:
Geneeskrachtige planten herkennen en hun toepassing bij aandoeningen.
Waarbij niet alleen het kruid wordt bestudeerd, maar ook de diverse aandoeningen uitvoerig besproken worden.
Vervolgens het oogsten en verwerken tot een preparaat dat werkelijk effect kan hebben.
Ik ben er nu dagelijks mee bezig en help anderen hiermee,heel praktisch, en niet te vergeten met passie!
Niet alleen denken maar doen, en vooral ook weten wat je doet, daar gaat het om. Gonnie (Herba Sanitas) geeft haar lessen ongekunsteld en ze maakt je wegwijs in de Westerse Kruidengeneeskunde, op zeer originele wijze. Als je haar warme maar directe benadering op juiste waarde kunt schatten heb je een parel gevonden.Een weg naar echte kennis waarbij passie voor planten net zo belangrijk is als de botanische kenmerken en geneeskundige eigenschappen.Voor het maken van fancy zeepjes en theetjes moet je er niet zijn, maar voor praktische en degelijke vakkennis ben je bij haar aan het goede adres. Het is dan ook een opleiding waar je echt voor moet en mag gaan, hij is je investering in tijd en geld, meer dan waard.´

Elisabeth Heg, Oudleerling
elisabeth.heg@chello.nl

7 Responses to Reacties leerlingen

 1. te koop: Flora Diabolica en Flora Magica van Is. Teirlinck, 1924/1926, twee unieke en zeldzame boeken in één gebonden boek.
  Voor meer info:
  http://link.marktplaats.nl/647330705

 2. gonnie says:

  al die veren op een donkere plek! oh my!!!

 3. Toen ik erachter kwam dat mijn (nu nog kantenklaar gekochte) theemelanges echt nuttige kruiden bevatten, ben ik op zoek gegaan naar een goede, nuchtere opleiding over kruidenkennis.
  Herba Sanitas is meer dan ik had durven verwachten. Zowel wetenschappelijk gestoeld als gebruik makend van aloude kennis. Zowel nuchter als vol liefde voor de kruiden en de natuur in het algemeen, en Gonnie, je bent zelf een feest om les van te krijgen!
  Ik heb alleen de korte cursus gedaan vooralsnog, maar de lange gaat zéker volgen! Zoveel gedegen kennis, het is een enorme meerwaarde voor nu voor mijn theemelanges, maar door jouw inspirerende verhalen en kennis zijn ook mijn toekomstplannen compleet veranderd…

  De korte cursus is al een echte aanrader als je een gedegen basis wilt. En de uitgebreide opleiding is ronduit indrukwekkend!
  Ik sluit me volledig aan bij de woorden van Maaike en Janine, voor zover ik je nu ken.

 4. Maaike says:

  Toen ik drie jaar geleden op zoek ging naar een opleiding met een wetenschappelijke benadering in Nederland kwam deze als enige uit de bus. Gonnie besteedt veel aandacht aan inhoudstoffen, hun werking, interacties en contra-indicaties. Ze heeft een realistische en wetenschappelijke kijk op fytotherapie. De signatuurleer (die op veel andere opleidingen nog onderwezen wordt) wordt slechts als folkloristisch verschijnsel aangestipt in de geschiedenislessen.
  De nadruk ligt op Europese kruiden, maar ook kruiden uit andere continenten komen ruimschoots aan bod. Je leert de kruiden (etc.) van binnen en van buiten kennen, hun toepassingen, bereidingen, geur, teelt etc. Gonnie is net een wandelende encyclopedie, met veel ervaring en ‘weetjes’ die je niet in boeken tegen zal komen.
  De opleiding vergt een redelijke mate van zelfstandigheid, je wordt niet aan het handje meegenomen. Voor wie dit prettig vind is de opleiding erg geschikt.
  Ik heb in de afgelopen drie jaar zoveel geleerd dat ik binnenkort met vertrouwen zelf een praktijk voor fytotherapie ga beginnen.

  Maaike, (2009-2012)

 5. gonnie says:

  Hey Trudy,

  Jij was ook een feest hoor! Zo wil ik heel veel leerlingen…:)

 6. Trudy says:

  De opleiding bij jou was precies wat ik zocht. Een serieuze kruidenopleiding met beide benen op de grond. Ik heb het als een feest ervaren. Al die planten en wat je er mee kan. Je kennis is enorm en je bent een inspirerend mens! Nu mag ik me je collega noemen met mijn eigen praktijk en het geven van cursussen.
  Ik ben blij dat ik bij jou terecht ben gekomen. Bij mij en mijn leerlingen is “Gonnie” een begrip!

 7. Als schoonheidsspecialiste met rugzak wetenschap als gezondheidsspecialiste, ben ik zo als altijd en nog altijd verbijsterd over jouw kennis, er zijn je weinig zaken onbekend, en het onbekende blijft dat niet lang.
  Als semi collega en als vriendin krijg je me telkens weer geboeid met een besproken kruid. Ik vind het ongelooflijk hoe enorm grondig je de kruiden bekijkt, van leuke anekdotes uit de geschiedenis, opppervlakkige volkswijsheedjes, tot de volledig droge kennis van de inhoudstoffen. En dat voor mij in combinatie met de geneeskunde die je ook beheerst maakt dat je uniek bent.
  Ik denk na zelf toch 5 jaar op verschillende vlakken met kruiden bezig te zijn geweest, dat er nergens zo een degelijke scholing wordt aangeboden als bij jou. Het is zelfs zo dat het mijn zin om hier in de buurt weer iets met kruiden te bestuderen weg haalt, omdat het me nooit tevreden maakt.
  Je bent een mens met een ontzettend warm hart die niet houdt van opsmuk van het karakter, en het onmogelijke voor mogelijk blijft houden daardoor blijf jook zeer innoverend.
  Nog altijd vol verbazing en met bewondering over jouw kennis en de manier hoe je het naar buiten brengt. Zonder gekheid voor mij ben je het best beslagen paard met betrekking tot kruidengenezing. Je bent compleet! Ik besef dat alle andere opleidingen geen tijdverspilling, maar slechts introductie tot de kruidenleer inhouden als men jouw lessen leert kennen. Ik wens je dan ook heel veel volgelingen met gezond verstand.

Leave a Reply