Wat nou consult?

Op de Facebookpagina van Herba Sanitas, worden regelmatig vragen gesteld met betrekking tot kruidengebruik bij lichamelijke en geestelijke klachten, als deze niet te ernstig zijn en duidelijk van oorsprong, dan is een eenvoudige raadgeving prima en vaak voldoende. Bij ernstiger klachten zal een echte fytotherapeut, die zijn of haar vak serieus neemt, altijd vragen om een consult, met daarbij een goede anamnese.

Soms stuit dat op onbegrip, omdat een aantal mensen mogelijk het gevoel kan krijgen, dat ze een consult krijgen opgedrongen, maar we zeggen dit bijna altijd met goede reden en niet om je geld uit je zak te kloppen, dan hadden de meeste fytotherapeuten wel een fatsoenlijker betaald vak gekozen, heus, later in dit stuk zal je hopelijk begrijpen waarom.

Het toepassen van kruiden bij ernstiger klachten is een complexe klus, kruidengeneeskunde is niet..”u vraagt en wij draaien’’.

Daarom is het zinvol om eens te benoemen wat er allemaal bij kan komen kijken, voordat überhaupt een kruid kan worden voorgeschreven.

Als een cliënt contact met een therapeut opneemt voor een complexe klacht, neemt deze als eerste een anamnese af, dit is vaak een combinatie van het invullen van een vragenlijst en een gesprek. De vragenlijst stelt vragen waarvan de antwoorden de therapeut hopelijk enig inzicht geven in de aard van de klachten en de oorsprong daarvan.

Wat voor vragen kun je verwachten en waarom zijn ze belangrijk? Een aantal voorbeelden.

- Algemene vragen over leeftijd, geslacht, gewicht, lengte.
Stelt de therapeut in staat om te kijken of er sprake is van overgewicht of ondergewicht, de waarschijnlijkheid van leeftijdsgerelateerde problemen als overgangsklachten, of prostaatklachten etc., of specifieke geslachtsgebonden aandoeningen.

- Omschrijving van de klachten
Aan de hand daarvan kan de therapeut zich een beeld vormen van de problemen die de cliënt op dit moment ervaart.

- De officiële diagnose
Of de cliënt of therapeut het daar nu mee eens is of niet, het is zeer belangrijk om te weten wat de reguliere geneeskunst voor diagnose heeft gesteld, vaak klopt het wel degelijk, en zul je deze diagnose in acht moeten nemen, met betrekking tot de keuze van de natuurlijke middelen die je voorschrijft.

- Eventuele bijkomende klachten
Als iemand naast depressieve gevoelens, ook te maken heeft met een gevoelige maag, dan kan het zomaar zijn, dat een kruid, dat normaal gesproken je keuze zou zijn afvalt. Een simpel voorbeeld, om het niet te ingewikkeld te maken. Bijkomende klachten maken ook de kans op regulier medicijngebruik groter, nog meer zaken om rekening mee te houden, vele kruiden en geneesmiddelen kennen een interactie met elkaar.

- Eventuele reguliere medicatie
Er raakt steeds meer bekend over interacties die reguliere medicijnen en kruiden met elkaar kunnen hebben. De redenen zijn heel divers, maar bijvoorbeeld medicijnen die in de lever worden omgezet in de eigenlijke werkzame stof, kunnen een interactie hebben met kruiden die van invloed zijn op de lever, en dat zijn heel veel reguliere medicijnen en heel veel kruiden. Antidepressiva, anticoagulanten (‘bloedverdunners’), diuretica, antihypertensiva (‘bloeddrukverlagers’), hormonale reguliere middelen, anti-epileptica, maagzuurremmers, antipsychotica, hartmedicatie etc…allemaal kennen ze interacties met bepaalde kruiden, die een direct gevaar kunnen opleveren voor de cliënt. Toch fijn dat die goede fytotherapeut zich daarvan bewust is, de mechanismen erachter kent en zich verdiept in de nieuwste onderzoeken op dit gebied.

- Wat voor ‘natuurlijke’ middelen werden of worden er al gebruikt
Veel mensen met belangstelling voor een fytotherapeutische behandeling hebben zelf ook al geëxperimenteerd met diverse middelen. Een therapeut kan bijvoorbeeld voorstellen om Sint Janskruid te gebruiken, waarop de cliënt zegt..”ooh maar dat heb ik al eens gedaan, dat hielp niets!” Maar bij enig doorvragen kan dan blijken, dat de cliënt het kruid als een thee heeft ingenomen, niet de meest efficiënte manier om dit kruid toe te passen. Of mensen hebben te lage of te hoge doseringen gebruikt, of een beroerd merk. Ook kunnen kruiden een interactie hebben met elkaar, bijvoorbeeld kruiden die opwekkend werken, samen gebruiken met kruiden die juist een dempende werking hebben, of het samen gebruiken van looistofhoudende kruiden, met kruiden die alkaloiden bevatten.

- Erfelijke aandoeningen
Belangrijk om te weten wat voor aandoeningen er binnen een familie rondwaren, als de therapeut bijvoorbeeld iemand op consult krijgt met overgewicht en die verteld dat vader of moeder op latere leeftijd diabetes kreeg, dan weet de therapeut eigenlijk al wat het mogelijke voorland van de cliënt, als deze bepaalde zaken niet veranderd.

- Voeding
Essentiële informatie, want voeding is het begin van alles. Als cliënten zeggen dat ze gezond eten is dit altijd subjectief, vaak blijkt dat ze voor de klachten die ze hebben, toch beter ‘anders gezond’ kunnen gaan eten’. Een vegetariër die vaak een koortslip heeft, zou toch eens moeten overwegen om af en toe wat vlees te eten, vanwege de aanwezigheid van lysine, een animozuur dat herpesinfecties kan voorkomen. Iemand die aan het afvallen is, en geneigd is alle vetten zoveel mogelijk uit het dieet te schrappen, zal mogelijk depressieve gevoelens kunnen krijgen, omdat er een tekort aan essentiële vetten ontstaat. Een persoon die denkt goed bezig te zijn door heel veel knoflook te eten, maar tegelijkertijd antistollingsmiddelen gebruikt, zou wel eens teveel van het goede binnen kunnen krijgen.

- Lifestyle
Of je wel of niet beweegt, rookt, alcohol drinkt, blowt, zwaardere drugs gebruikt, het zijn belangrijke gegevens voor de therapeut. Een goede therapeut zal hier rekening mee houden, en proberen om de negatieve gevolgen die de lifestyle veroorzaken zo goed mogelijk op te vangen. Mensen die roken, hebben altijd een verminderde weerstand, mensen die veel alcohol drinken hebben altijd leverondersteuning nodig, de depressieve man, die ook veel bier drinkt, die zou door de inname van hop in bier wel eens meer klachten kunnen krijgen. Ook zegt de lifestyle veel over de psychische gemoedstoestand van een persoon.

- Psychisch functioneren
Hoe iemand zijn leven ervaart of ervaren heeft, vertelt veel over de cliënt, het geeft het draagvermogen van iemand aan, waar je ook de therapie op kunt aanpassen, lichamelijk en geestelijk functioneren grijpen in op elkaar. Angst, stress, slapeloosheid, kunnen bijvoorbeeld grote tekorten veroorzaken in het lichaam, onverklaarbare pijn geven. Ook kan de keuze aan kruiden beperkt worden, iemand die slapeloze nachten heeft en depressieve gevoelens, geef je als fytotherapeut geen hop, iemand die rusteloos is, geef je geen Rhodiola als adaptogeen kruid, deze kruiden kunnen deze klachten verergeren.

- Spiritueel functioneren
Kan zowel positief als negatief doorwerken, als iemand fanatiek een bepaalde levensovertuiging aanhangt, zegt dit veel over deze mens, tegelijkertijd kunnen mensen spiritualiteit heel gezond beleven en er veel steun uithalen.

- Sociale omstandigheden
De manier waarop de omgeving omgaat met de cliënt en met zijn of haar klachten is heel belangrijk, hier kan een therapeut goede tips geven, bijvoorbeeld op het gebied van voeding, werk. Maar ook gelijk heel praktisch, iemand met een drukke baan zal weinig tijd hebben om uitgebreid te koken of om zelf kruidenbereidingen te maken. Ook kijkt de therapeut naar zaken als religie en levensovertuiging, een moslim die principieel geen alcohol gebruikt, kan mogelijk ook capsules gebruiken, een vegetariër zal dan graag capsules krijgen die van niet dierlijk materiaal zijn gemaakt.

Ben je er nog…? Goed ik ook. Bedenk ook, dat dit nog maar enkele vragen zijn, een goede fytotherapeut vraagt je de oren van het lijf…hoe vaak je piest, poept (en hoe ziet het eruit???), of je piemel werkt, hoe vaak die aambeien nu optreden en wanneer, of je stolsels hebt in je menstruatiebloed, winden laat en andere intimiteiten, we willen het allemaal weten, want het is belangrijk voor het uiteindelijke behandelplan.

Met al deze gegevens gaat de goede fytotherapeut aan de slag, hij of zij is soms meerdere dagen bezig met 1 casus, als er bijvoorbeeld veel moet worden uitgezocht op het gebied van interacties, waarover iedere maand wel nieuwe gegevens verschijnen, of als er meerdere mogelijkheden zijn, wat betreft kruiden.

Een fytotherapeut heeft niet te maken met een enkele werkzame stof, zoals een reguliere apotheker, maar met vele werkzame stoffen in één plant, of als er met meerdere kruiden gewerkt wordt (wat meestal het geval is), nog meer werkzame stoffen in meerdere planten.

Daarna neemt de goede fytotherapeut ook ruim de tijd om de cliënt uit te leggen waarom iets werkt en waarom het kruid op een bepaalde manier moet worden ingenomen, en waarom nou juist dat merk supplement, beter is dan die van het Kruidvat.

Een arts zal bij slapeloosheid tijdelijk een temazepam voorschrijven, een fytotherapeut heeft de keuze uit vele kruiden, die net allemaal iets verschillend werken, waardoor er veel meer op maat kan worden voorgeschreven. Bijvoorbeeld Ashwaganda bij die cliënt die niet kan slapen vanwege de pijn veroorzaakt door fibromyalgia, Haver bij de cliënt die de slaap niet kan vatten vanwege angsttoestanden, Klaproos bij het kindje dat moeilijk slaapt vanwege een nare hoest etc.

Je begrijpt nu mogelijk dat een goede fytotherapeut niet rijk wordt, een uurloon zou onbetaalbaar worden voor de meeste cliënten met een complexer beeld. Waarom doen ze het dan, die gekke fyto’s? Omdat ze het geweldig vinden, omdat ze gegrepen zijn door kruiden en gezien hebben wat voor positieve veranderingen ze teweeg kunnen brengen bij mensen en dieren, mits ze goed worden toegepast.

Een goede fytotherapeut is altijd bezig om meer kennis te vergaren, het is een vakidioot die constant boeken leest, het internet afpluist naar de laatste informatie, kruiden ook in de praktijk van nabij kent, vaak ook zelf producten maakt.

Dus…als jij als lid van de Herba Sanitasgroep een wat moeilijker vraag stelt over je eigen gezondheid of die van een naaste en zo’n zeikerd van een goede fytotherapeut zegt…eigenlijk moet ik veel meer van je weten, voordat ik deze vraag kan beantwoorden of zegt dat je eigenlijk een consult nodig hebt, dan zou ik naar de fytotherapeut luisteren en niet naar die persoon in de thread die roept… “neem maar Vrouwenmantel, dat hielp mij ook zo goed!”

En ja, dan moet je misschien betalen voor een consult…waarvoor je in verhouding minder betaalt dan voor je loodgieter, schoonmaakster, automonteur of ander personen die zich met het onderhouden van je materiële zaken bezighouden en niet met je gezondheid. We zijn zelfs goedkoper dan je kapper en schoonheidsspecialist, die is namelijk in twee uur wel klaar met je, dan is de fytotherapeut pas net een beetje op stoom!

Neem je gezondheid en kruidengeneeskunde serieus. Bedankt voor het lezen!

Hillegonda van Elteren

This entry was posted in Kruidenverhalen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.