Wilde Recepten: Moerasspirea, meer dan medicinaal, ook erg lekker!

Moerasspirea is niet alleen een medicinaal kruid, maar ook een verrassend kruid om mee te koken. Dit wordt niet veel gedaan, maar het levert heerlijke originele producten op. Culinair worden alleen de bloemen gebruikt, deze hebben een zoete amandelgeur en smaak.

Moerasspirea-cake
Dit is een bijzonder lekker recept, en ook geschikt voor mensen die geen tarwe of gluten mogen gebruiken. De smaak is notig, maar door de toegevoegde citroen niet zwaar.

Ingrediënten:
- 100 gr amandelmeel (Turkse winkel of biologische winkel)
- 100 gr kastanjemeel (Biologische winkel)
- 4 biologische eieren
- 200 gr zachte boter (wat erg lekker is, is ongepasteuriseerde boter, maar kies alsjeblieft geen margarine, dan vermoordt je de cake)
- 200 gr biologische rietsuiker eventueel honing mag ook
- 1 tl baksoda
- 6 el gedroogde moerasspireabloemen
- rasp van 1 biologische citroen

Bereiding
klop de eieren met de boter, voeg de suiker toe en dan de bloemsoorten, als laatste de baksoda, moerasspirea en citroenrasp toevoegen. Goed mengen en in een ingevette cakevorm, op 180 graden in ongeveer 50 minuten goudbruin bakken. Af en toe even controleren. Lekker met ijs.

Midzomer Mede
Deze mede is lekker, over het algemeen is het Lievevrouwebestro al klaar met bloeien, dus je kunt beter gedroogd Lievevrouwebedstro gebruiken.

Ingrediënten:
- 10 liter water
- moerasspirea, lievevrouwenbedstro, rozenblaadjes van ieder 1 kop
- 3 kruidnagels
- 1 kop honing
- ½ kop bruine suiker
- 1 kop gerstemalt
- 30 gr brouwersgist

Bereiding
Giet het water in een grote ketel en breng het aan de kook, voeg de kruiden en de kruidnagels toe. Laat een uur koken en voeg de honing, suiker en het gerstemalt eraan toe. Goed roeren en haal de pan van het vuur af. Zeven en laten afkoelen, voeg dan de brouwersgist toe en laat de mede een dag en een nacht staan. Zeven en bottelen, zet de flessen op een koele plaats tot ze klaar is om te serveren. Dit zal na een aantal weken zijn.

Culinaire Moerasspirea-olie
Vul een schone pot met verse Moerasspireabloemen en vul deze verder af met een neutrale plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloem – of maisolie. Sluit de pot af en laat deze in de vensterbank in de zon minstens 6 weken macereren. Laat de olie iedere dag even luchten door de deksel er even af te halen, dit voorkomt schiften en schimmelen. Deze olie geeft een amandelachtige smaak aan dressings en dergelijke.

Moerasspirealikeur
Dit is zo verrukkelijk, vorig jaar voor het eerst gemaakt, ook heerlijk over desserts of gebak.

Ingrediënten:
- ongeveer 2 handen verse moerasspireabloemen
- 1 liter wodka
- rasp van een sinaasappel
- 300 ml honing (als je moerasspireahoning kunt krijgen helemaal geweldig, maar erg lekker is sinaasappelbloesemhoning)

Bereiding
Voeg alles bij elkaar in een grote pot, goed roeren en afsluiten met een deksel. Laat dit op een donkere plek 2 maanden staan, dan afgieten, klaar!

This entry was posted in Wilde Recepten and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply