Wilde recepten: Walnootlikeur

Dit jaar waren de walnootbolsters laat, door gebrek aan zon, dus daarom nu pas deze post…over het maken van de overheerlijke walnotenlikeur van de onrijpe bolsters.


Zo moeten de bolsters eruit zien als je ze wilt oogsten voor de likeur

Het klinkt vreemd om een likeur te maken van de onrijpe vruchten van een notenboom, maar het resultaat is een heerlijke lichte notensmaak, met een frisse ondertoon, die niet zo machtig is als een likeur van de rijpe noten zou zijn.

Wat heb je nodig?

- 15 flinke onrijpe walnootbolsters, ideaal is om ze laat juni, begin juli te oogsten, maar het is ook een beetje afhankelijk van het weer, zoals dit jaar bleek.
- 1 liter jenever
- 350 bruine kandij
- 1 opengesneden vanillestokje

Verder een flinke pot met deksel of een fles waarin 2 liter kan met een wijde hals. En heel belangrijk..latex handschoenen, dit omdat de bolsters een hardnekkige zwarte kleurstof afgeven.

Bereiding
Snij de bolsters flink diep in met een scherp mes. Doe ze samen met de kandij en het vanillestokje in de jenever, zo dat ze onderstaan. Laat dit nu minstens 3 maanden staan. Daarna afzeven door een doek. Bewaar de walnoten! Als je deze in stukjes snijdt, zijn ze heerlijk op ijs of als garnering op een taart. De likeur is lekker ook met ijs, of op een koude winteravond bij de kachel.

This entry was posted in Wilde Recepten and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply