Herba Sanitas Wilde Dinsdag

Beleef drie seizoenen wildplukken op een veilige en leuke manier, verwerking van wilde planten in culinaire heerlijkheden en het maken van plantaardige medicijnen voor veel voorkomende problemen en natuurlijke cosmetica.

Voor wie bedoeld?

De Wilde Dinsdag is bedoeld voor mensen die vooral graag praktisch buiten bezig willen zijn met wilde planten en de lange opleiding van Herba Sanitas (vooralsnog) een stap te ver vinden.
Je hoeft geen voorkennis te hebben, wel veel enthousiasme en een praktische instelling. Omdat er tijdens de lessen gewandeld gaat worden, moet je wel redelijk ter been zijn, maar het wandeltempo is relaxed (anders zie je niets van de natuur!).

Wat leer je allemaal?

Tijdens de lessen leer je vele technieken om planten te verwerken, culinaire technieken als fermenteren, drogen en wecken, hydrolaten, het maken van gelei, verse kruidenkaas, siroop, wijn – en mede bereiding, extratiemethoden voor medicinale en cosmetische toepassingen van kruiden zoals voor tincturen, hydrolaten, thee (mengsels), oliemaceraten en verdere bereidingen als zalf, creme en zeep.

Zeepbereiding

Tijdens het verzamelen van wilde planten leer je spelenderwijs waar je de planten aan kunt herkennen, zodat je ongelukken kunt voorkomen, hoe je ze het beste kunt oogsten met respect voor de natuur en met oog op het beste en lekkerste resultaat!

Opzet

De opzet is heel simpel, in de morgen worden kruiden verzameld, in de middag worden deze verwerkt tot producten, deze worden ter plekken opgegeten of je krijgt een product mee naar huis.
Alleen de eerste twee lesdagen zijn anders van opzet, deze vallen nog in de winter en zijn vooral bedoeld om je voor te bereiden, zodat je in ieder geval al enige kennis hebt voordat we echt de natuur ingaan.

Er is geen vast programma, omdat de natuur ook niet altijd een vast programma volgt, het weer kan van invloed zijn op wat er al te oogsten is, bijvoorbeeld, soms kun je eind februari al berkensap tappen, anders pas halverwege maart. Wel worden zoveel mogelijk de seizoenen gevolgd.

Omdat de natuur zich niet laat leiden, hoor je een aantal dagen voordat de les gaat plaatsvinden, via Facebook, wat je eventueel mee moet nemen aan potjes en dergelijken.

Er zijn geen toetsen, er is geen schriftelijk lesmateriaal. Na afloop ben je geen fytotherapeut, maar ben je wel in staat om creatief te zijn met vele wilde planten en kun je een hele serie aan producten maken op een veilige manier.

Tincturen maken

Kosten

Kosten voor 9 lessen: €550, 00 (inclusief het meeste lesmateriaal, m.u.v. honing en ethanol, inclusief koffie/thee/versnaperingen)

Hoeveel leerlingen?

Er is plek voor ongeveer 15 personen, wees er snel bij, deze lessen zitten meestal snel vol. Je kunt je alleen inschrijven voor de hele serie lessen.

Inschrijven

Inschrijven kan via info@herbasanitas.nl, stuur een mail, dan ontvang je van ons verdere informatie.

Waar vinden de lessen plaats?

De lessen vinden plaats in de prachtige romantische omgeving van Heeswijk-Dinther.

Leuke korting op de lange opleiding!

Deelnemers aan de Wilde Dinsdag, die de lange opleiding van Herba Sanitas willen gaan volgen, ontvangen 200 euro korting op het totale lesgeld van de lange opleiding.

Zalfbereiding

DATA WILDE DINSDAG 2018

WD 1

Eerste inleidingsles:Wat is kruidengeneeskunde? Waarom zijn planten geneeskrachtig? Durf je een beetje scheikunde aan? Wat voor extractiemiddelen – en methoden zijn er? Kun je inhoudsstoffen proeven en ruiken?

Praktijkonderdelen: proeven, ruiken en voelen.

Meenemen:pen en papier

WD 2

Tweede inleidingsles:Wildpluk, wat zijn de ethische en wettelijke regels? Waar kun je wilde planten plukken om te eten of te gebruiken in medicijnen? Wat is een ecosysteem en hoe beperk je je invloed als wildplukker? Hoe verwerk je de verzamelde planten?

Praktijkonderdelen:Het drogen, fermenteren, wecken en verder verwerken van wilde kruiden en groenten.

Meenemen: schoon 250 ml potje met deksel, pen en papier.

WD 3

Eerste buitenles: eerste voorjaarskruiden herkennen, ontwakende natuur waarnemen, berkensap tappen (afhankelijk of de bomen al willen meewerken, hangt samen met de temperatuur in deze periode).

Praktijkonderdelen: verwerken van geoogste planten in een product. De producten zijn afhankelijk van de oogst, maar je zou kunnen denken aan Zevenbladpesto, Berkensap-creme, Brandnetelolie.

Meenemen: hoor je een aantal dagen voor de les.

WD 4

Tweede buitenles: het voorjaar laat zich zien, er staan veel meer planten boven de grond, de eerste struiken gaan bloeien, prachtige voorjaarsbloeiers als bosanemonen en sleutelbloemen kleuren bosrand en de oevers van sloten. Er valt veel te proeven, look-zonder-look met zijn typerende knoflooksmaak, de kruidige selderij-achtige smaak van jong zevenblad, de mild bittere smaak van jong fluitenkruid, de amandelsmaak van lijsterbesknoppen. Veel vogelactiviteit, de insecten worden nu echt wakker.

Praktijkonderdelen: verwerken van geoogste planten in een product. De producten zijn afhankelijk van de oogst, maar je zou kunnen denken aan compote van Japanse duizendknoop, brandneteltinctuur, paardenbloemwijn, bouillonpoeder van wilde voorjaarskruiden, het maken van een verse kaas met rauwe melk en look-zonder-look.

Meenemen: hoor je een aantal dagen voor de les.

WD 5

Derde buitenles: Het voorjaar in volle glorie. De natuur staat nu te pralen. Er zijn nu vele planten te oogsten, we hebben een ruime keus.

Praktijkonderdelen: verwerken van geoogste planten in een product. De producten zijn afhankelijk van de oogst, maar je zou kunnen denken aan magnolia pickles, seringengelei, berkenblad hydrolaat, vogelmuurzalf etc.

Meenemen: hoor je een aantal dagen voor de les.

WD 6

Vierde buitenles: De zomer komt er aan, de geuren worden zwaarder, de bijen zoemen. Vlier staat nu volop in bloei, net als de moerasspirea, kruiden als wilgenroosje, wederik en kattenstaarten kunnen geplukt worden.

Praktijkonderdelen: verwerken van geoogste planten in een product. De producten zijn afhankelijk van de oogst, maar je zou kunnen denken aan vlierbloesemwijn, moerasspirea honingtinctuur, vlierzeep, thee van zomerkruiden, wilgenbast tinctuur, eikenbast droging, wondzalf van duizendblad, etc.

Meenemen: hoor je een aantal dagen voor de les.

WD 7

Vijfde buitenles:De Hondsdagen zijn begonnen, de natuur zorgt voor voortplanting met de eerste bessen zoals bramen en lijsterbessen, planten gaan nu zaad dragen, die soms ook goed te gebruiken zijn.

Praktijkonderdelen: verwerken van geoogste planten in een product. De producten zijn afhankelijk van de oogst, maar je zou kunnen denken aan bramenlikeur, lijsterbesmede, zuurkoolfermentatie met inheemse zaden en bessen, drogen van wilde vruchten etc.

Meenemen: hoor je een aantal dagen voor de les.

WD 8

Zesde buitenles:De dagen worden korter, de ochtenden zijn al fris, maar de natuur is nu rijk, er zijn nog meer bessen en vruchten.

Praktijkonderdelen: verwerken van geoogste planten in een product. De producten zijn afhankelijk van de oogst, maar je zou kunnen denken aan kweeperengelei, vogelkerssiroop, brandnetelzaden verwerken etc.

Meenemen: hoor je een aantal dagen voor de les.

WD 9

Zevende buitenles:De herfst nadert, de meeste planten raken uitgebloeid, en de aandacht van de wildplukker gaat nu uit naar de wortels van medicinale en eetbare planten die de op hun best zijn. Ook staat de vlier nu volop in de bessen.

Praktijkonderdelen: verwerken van geoogste planten in een product. De producten zijn afhankelijk van de oogst, maar je zou kunnen denken aan smeerwortelzalf, grote klis creme, paardenbloemwortels drogen en verwerken, vlierbessen verwerking etc.

Meenemen: hoor je een aantal dagen voor de les.

Leave a Reply