OPLEIDING FYTOTHERAPIE HERBA SANITAS

Op dit moment zitten zowel de vrijdag – en de zaterdaggroepen van het eerste Basisjaar 2023-2024 van Herba Sanitas vol. Je kunt je wel nog opgeven voor de reservelijst 2023-2024 of je alvast opgeven voor Basisjaar 2024-2025 via een mail naar info@herbasanitas.nl

Hieronder staat beknopte informatie over de opleiding moderne fytotherapie van Herba Sanitas. Mocht er iets zijn waarop je hieronder geen antwoord kunt vinden kun je via de pagina informatie en downloads veer meer informatie vinden.

Opleiding Moderne Fytotherapie Herba Sanitas

Herba Sanitas is een door GRO en het Herboristengilde erkende 4-jarige HBO-opleiding voor moderne fytotherapie, of kruidengeneeskunde, die gevestigd is in Heeswijk-Dinther (NB).

Wij leiden onze studenten op om geneeskruiden op een effectieve en veilige manier te verwerken en toe te passen in een therapeutische setting.

Hierbij baseren wij ons op zowel eeuwenoude traditionele kennis en op wetenschappelijk onderbouwde studies, omdat beide waardevol zijn en elkaar veelal aanvullen.

Herba Sanitas biedt veel theorie en veel praktijk en is bedoeld voor serieuze studenten die diep in deze prachtige materie willen duiken.

Herba Sanitas is opgedeeld in 2 opleidingen:

  1. Basisopleiding

De Basisopleiding neemt 2 jaar in beslag en leert de student de bereiding van vele effectieve  extracties en producten van medicinale planten en de eerste kennis over het veilig toepassen van deze middelen. Bij het succesvol afronden van de Basisopleiding ontvang je een certificaat.

  1. Masteropleiding

De Masteropleiding duurt eveneens 2 jaar en is vooral therapeutisch gericht op het veilig toepassen van medicinale planten bij aandoeningen van de belangrijkste lichaamssystemen, waarbij wordt uitgegaan van het ontstekingsmodel van ziekte. Bij het succesvol afronden van de Masteropleiding ontvang je een diploma

Er zijn in alle leerjaren praktijkdagen en er is zeer uitgebreid en gedetailleerd online lesmateriaal beschikbaar, dat je kunt downloaden als student.

Wat is fytotherapie eigenlijk?

Fytotherapie is een ander woord voor kruidengeneeskunde, de oudste manier van genezen. Kennis over medicinale planten, vormt de basis voor praktische alle geneeskundige tradities wereldwijd. Nog steeds is 70% van de wereldbevolking afhankelijk van de medicinale effecten van vele planten.

Dit maakt het beroep van fytotherapeut/kruidengeneeskundige letterlijk  “het oudste beroep van de wereld”.  Dit betekent echter niet dat kruidengeneeskunst iets van het verleden is, integendeel! Juist in deze tijd is er enorm veel belangstelling voor geneeskruiden en dan niet alleen als iets van het verleden, maar vooral van de toekomst.

Het gebruik van geneeskruiden is toegenomen, ook in geindustrialiseerde landen, net als het wetenschappelijk onderzoek naar botanische medicijnen. Veel van dit onderzoek bevestigd traditionele toepassingen van geneeskruiden, maar tevens worden nieuwe manieren gevonden om ze toe te passen.

De visie van Herba Sanitas

Kruidengeneeskunde kent wereldwijd tradities die eeuwen terug gaan in de geschiedenis en prehistorie, daarnaast zijn er vele nieuwe ontwikkelingen in dit beroep die  het midden in de tijd van nu plaatsen.

Om kruidengeneeskunde als geheel te begrijpen heb je traditionele kennis en science based informatie nodig.

Het lesmateriaal en de praktijklessen van Herba Sanitas besteden aandacht aan beide aspecten op een nuchtere, heldere en praktische manier.

Herba Sanitas voert geen strijd tegen de reguliere geneeskunst, wij beseffen dat deze heeft gezorgd voor vele ontdekkingen die de gezondheid van mensen hebben bevorderd, tegelijkertijd zien wij, dat vooral bij chronische aandoeningen, het voorkomen van ziekte en het kijken naar gehele mens en niet alleen de aandoening, de reguliere geneeskunst vaak tekortschiet.

Hier kan fytotherapie een gat vullen, met het uitgekiend toepassen van natuurlijke middelen, soms op zichzelf staand, maar ook complementair met reguliere geneeskunst, waarbij rekening wordt gehouden met eventuele interacties met reguliere medicijnen.

Om aandoeningen te verklaren gaan wij uit van het ontstekingsmodel van ziekte, sinds enkele decennia gangbaar binnen de reguliere geneeskunst en naadloos passend op de therapeutische effecten van botanische medicijnen.

Een van de voordelen van deze benadering is, dat je moeiteloos kunt communiceren met reguliere behandelaars, als je Herba Sanitas hebt afgerond.

Duurzame opleiding

Herba Sanitas beseft dat fytotherapeuten gebruik maken van natuurlijke producten, overoogst en vernietiging van biotopen brengen de natuur en daarmee onze grondstoffen in gevaar.

Wij maken om deze redenen waar mogelijk  gebruik van duurzame grondstoffen tijdens onze praktijklessen, bijvoorbeeld door te werken met COSMOS gecertificeerde ingredienten en wijzen studenten op alternatieven voor medicinale planten die bedreigd worden, leren ze kritisch te zijn op het aanbod, er is aandacht voor duurzaam oogsten en telen en leveranciers die in staat zijn om gecertificeerde ingredienten aan te bieden.

Wij gebruiken geen dierlijke ingredienten tijdens de praktijklessen, met uitzondering van bijenwas.

Tijdens de lunch wordt een vegan gerecht aangeboden.

Wat voor studenten zoeken wij?

  • Grote liefde voor planten, dieren en mensen;
  • Affiniteit met natuur en duurzaamheid;
  • Ambitieus, creatief en ondernemend;
  • Nuchter en aards;
  • Niet bang om fouten te maken of ontmoedigd raken , bijvoorbeelddoor fouten maken;
  • Engels op VWO niveau;
  • Computer – en internetvaardigheden;
  • In staat om kennis op HBO-niveau tot zich te nemen;

Studiebelasting

Afhankelijk van het leervermogen van de leerling;
1e jaar: gemiddeld 10 uur per week
2e jaar: gemiddeld 15 uur per week
3e en 4e jaar: gemiddeld 20 uur per week

Kosten

Deze prijzen gelden voor schooljaar 2023-2024.
– Eerste jaar: €. 1695,00(1/4 = €. 423.75 bij inschrijving)
– Tweede jaar: €. 1830,00 (1/4 = €. 457.50 bij inschrijving)
– Derde jaar: €. 1815,00 (1/4 = €. 453.75 bij inschrijving)
– Vierde jaar: €. 1610,00 (1/4 = €. 402.50 bij inschrijving).

Betalen in termijnen is mogelijk (niet voor het inschrijfbedrag) vraag ons via
info@herbasanitas.nl naar de mogelijkheden.

Na inschrijving en betaling van het inschrijfbedrag, wordt door Herba Sanitas een bewijs van inschrijving met verdere bescheiden toegezonden en is een plaats binnen de opleiding definitief gereserveerd.

Veel meer informatie vind je in de te downloaden informatie. Voor aanvullende informatie kun je terecht via info@herbasanitas.nl